Rektorskedja - Växjö universitet

"Kedjan är gjord av silver och glas. Det är två material jag har arbetat med i hela mitt liv. Det är också ett materialval som beställaren har uppmuntrat mig till med tanke på närheten till och samarbetet med glasriket. Jag har använt sterling silver och kristallglas. Sterling är den finaste silverkvalitén som silversmeder arbetar med (925/1000). Glaset är gjort enligt Orrefors gamla graalteknik. Det är gjort så att färgmönstret ligger mellan två skikt av klart glas. Det är blåst i form av fyra stycken fyrkantiga ”flaskor”, som sedan är itusågade i hörnen varvid vi erhållit 16 stycken glasplattor med olika färg och mönster. Av dessa har 10 stycken motiv valts ut och slipats fram för att passa i sina respektive silverfattningar. Det arbetet har Liss Olov Bergqvist på Orrefors gjort.

Kedjan består av totalt 24 länkar. 10 stycken med graalglas och 14 stycken enbart av silver och delvis förgyllda. På baksidan av de senare länkarna skall dagens och framtidens rektorer få sina namn och sina ämbetsperioder ingraverade. Varje länk är individuellt gjord. Mellan varje länk sitter ett bladornament som är förgyllt. Två extra länkar är gjorda för framtida behov. Bröstskölden mitt fram är försedd med en utsågad text ”Växjö Universitet” och högst upp på samma sköld finns universitetets symbol ingraverad och förgylld. Alltsammans är utfört i ett traditionellt och noggrant guldsmedsarbete. Min medarbetare har varit guld- och silversmeden Fredrik Ingemansson.

Gävle 25 januari 1999"

Gunnar Cyrén


Kedjan bars endast av tre rektorer fram till 2009, då universitet slogs ihop med Högskolan i Kalmar och Linnéuniversitetet bildades.