Kyrksilver - Sandvikens Kyrka

Utdrag ur Arbetarbladets nätbilaga, publicerat 2012 03 16:

Cyrén gjorde nya kyrksilvret

På söndag invigs det splitternya nattvardssilvret i Sandvikens kyrka.
– Jag hoppas det håller i flera hundra år, säger komministern Lars-Erik Sundin och visar stolt upp den glänsande servisen.

Den gamla nattvardsservisen i nysilver började bli utsliten. ­ Med tiden hade silverlagret slitits bort och vi tyckte oss också känna en bismak, säger Lars-Erik Sundin. Kyrkorådet bestämde sg för att skaffa nytt och satsa på äkta silver. De sneglade genast på den kända silversmeden i Gävle, Gunnar Cyrén.

Gunnar Cyrén blev intresserad, åkte ut till Sandvikens kyrka och samlade inspiration och intryck. Efter några veckor återkom han med ett förslag och strax före jul levererade han en skiss som kyrkorådet nappade på.


Från början hade kyrkoledningen tänkt nöja sig med ny kanna och oblatask. Men Cyrén ville utöka till en komplett servis.
– Jag ville att det skulle hänga ihop, att sakerna skulle stödja varandra. Nattvardstyget ger ett litet märke om tiden och platsen, säger Gunnar Cyrén. De fyra föremålen i nattvardstyget är kalken, kannan, oblatasken och patenen. Gemensamt är den taggiga kronan, ett formspråk som Cyrén hittade i kyrksalen. En blick mot taket och väggarna visar krokanliknande former, bland annat i lampkronorna och vid dopfunten. (...)
Gunnar Cyrén har bjudits in till högmässan i Sandvikens kyrka på söndag.

– Då får man se hur det ser ut i verkligheten, säger han. Lars-Eriks Sundin och kyrkoherden Ulf Jensius hjälps åt med mässan och utdelningen av nattvarden. Nattvardstyget kostar närmare 200 000 kronor, en summa som församlingen kan ta ur en fond, Forslunds fond, som är avsedd för kyrklig utsmyckning.

Anders Eklind – Arbetarbladet.

Nattvardstyget är formgivet av Gunnar Cyrén och tillverkat av silversmed Fredrik Ingemansson.