Djurmodeller

"Egentligen är jag inte intresserad av att göra små djur men när jag hade min första silverutställning kom det in en kille och frågade om jag ville göra en djurserie för Världsnaturfonden.

Vid en senare kontakt föreslog jag att vi skulle utgå från en fyrkantig bas och från den basen skulle figuren växa ut och få en smidd karaktär. Jag upplevde det som silversmide och det gjorde han också. Jag gjorde en fiskebåt i trä med ett fyrkantigt raster mitt i båten och där skulle man ställa ner de här figurerna, en figur i varje ruta. Där skulle man kunna samla 20 stycken olika djur och Noa skulle stå i fören med en liten duva. Alla var mycket nöjda. Jag modellerade omkring tio djur och vi fick några gjutna nere i Italien. Men det blev för dyrt och det blev svårt att hålla ihop som objekt. Så det blev ingenting av det.

Men jag hade i alla fall de här små djuren hemma, när Ted Nierenberg kom på besök. Jag satt och plockade med dem när han sa:

- That's a nice thing. Den där kan vi göra nånting av. Ted fick dem med sig i silver. Han undersökte om vi kunde få dem gjorda som godis, i marmelad, men det blev ingenting av med det. Vi gick upp i storlek och gjorde några försök i porslin, ungefär en decimeter höga, och dekorerade dem med blå blommor och allt möjligt annat. Vi gjorde dem i Japan men det blev ingen succé. Och vi försökte göra dem som ströare ... men ingenting. Men sen kom någon i USA på att vi skulle göra dem i storlek ungefär som en tändsticksask och i försilvrad metall och vi satte igång med det i Japan. Storleken var lagom, tyngden tilltalande, de var snyggt gjorda och priset rätt. Det blev en stor succé. Nu har också Orrefors fått sin figurserie. Vi har gjort tio djur hittills. De är gjorda efter samma idé med fyrkantig bas men nu i kristall. Ett amerikanskt företag i samlarbranschen har bett mig göra en ny djurserie men nu får det räcka."

Gunnar Cyrén