Jasmine

Den 9 februari 2010 släppte Orrefors Glasbruk en pressrelease:

”Orrefors har skapat en speciell servisglasserie, exklusivt for USA:s utrikesdepartement, där den ursprungliga formen är hämtad från ett klassiskt Orreforsglas, designat av Gunnar Cyrén. Glaset har fått det romantiska namnet Jasmine och är ett elegant, stilrent glas med guldmålad dekor samt utrikesdepartementets officiella emblem blästrat på kupan”

Glasbruket har börjat producera glasservisen för att hinna leverera under våren. I mitten av mars rapporterar dock svenska tidningar att långt ifrån alla är förtjusta i att ordern till ca 400 amerikanska beskickningar runt om i världen, värd över fem miljoner dollar hamnat utomlands. Bland annat menar kritiker att utrikesdepartementet gör så att amerikanska jobb försvinner när de köper glas utomlands. 

Vid ett möte den 25 mars kräver amerikanska politiker att upphandlingen görs om och att amerikanskt glas får företräde. Ordern annuleras.
Gefle Dagblad får tag på Gunnar under ett cafébesök, han tar dock uppståndelsen med ro:

– Det vore tråkigt om det inte blev av, jag har ju ställt in mig på det. Men han säger sig ha förståelse för att debatten som uppstått i USA. – Det är inte konstigt att det finns folk som tycker att man ska värna den inhemska produktionen, det är ju likadant i Sverige. 

På olika auktionsverk ser man då och då delar av servisen Jasmine med sin gulddekor, men utan amerikanska UD:s officiella emblem blästrat på kupan. Det är resterna av en avbeställd order. I stället sipprade den ofullständiga servisen ut via sekundabutiken i Orrefors. Kanske fyndade någon amerikansk turist?