Bomhus kyrka - Dopkanna

2007 fyllde Bomhus kyrka 100 år.
Arbetskretsen, ursprungligen en lokal syförening, samlades kring en gåva till kyrkan med Ingegerd Jansson samt Birgit Sandqvist som initiativtagare. Kyrkan saknade en dopkanna och det var därför ett lämpligt föremål. Förfrågan ställdes till Gunnar Cyrén som accepterade. Att skapa något för Bomhus kyrka kändes rätt. Kyrkan var redan känd av Gunnar. 50 år tidigare vigdes han och hans Birgitta där.

Gunnar gladdes åt uppdraget och besökte kyrkan flera gånger för att få dopkannan att passa in med befintligt kyrksilver och dopfunt. Resultatet blev en mjukt formad kanna med förgylld insida och graverad utsida samt 19 månstenar i guldinfattning. Gunnar sa tidigt under arbetet att detta skulle bli hans sista större silverarbete och menade ödmjukt att han skulle göra sitt bästa så att ”man kan ana gud vid dopet”. Kannan levererades i december 2007 med individuellt tillverkat schatull. Den invigdes med ett dop den andra advent, med Gunnar och Birgitta närvarande.

Kyrkoherde Margareta Sandberg:

– En gåva skapad med känsla och konstfullhet, stor inlevelse och glädje som vi med stolthet får bruka i det mest centrala i vår kyrkas tro, dopets gudstjänst.